Casus: Groningse Spiekerboksem

We hadden nog geen idee dat Groener Groningen later op de middag de juryprijs in de categorie Mens en Maatschappij zou winnen voor het evenement Kleer’nzooi XXL, toen we ‘s middags met Manon Prins en Suzanne Veelers van Groener Groningen een geweldige workshop, “De kracht van de Knipoog” gaven tijdens de uitreiking van de Duurzame 30.

De casus van onze Groningse Spiekerboksem was de oefencasus in de workshop waarin Groener Groningen vertelde over hun ideeën over communicatie rond “groene” projecten. Na hun inleiding (vermijd de kleur groen! was één van de lessen :-), werd een groep van zo’n 30 deelnemers aan de workshop aan het “work” gezet. Via de 1-2-4-all brainstormmethode kwamen er de prachtigste slogans en acties naar boven om onze Spiekerboksem te promoten. Ik zal niet alles verklappen, maar “spijkerbroekhangen” had je vast zelf ook al bedacht 🙂

Eerste stap naar Groningse spijkerbroek gezet!

Zaterdag 5 oktober was de afsluiting van drie weken Kleer’nzooi, georganiseerd door Groener Groningen: Kleer’nzooi XXL in Forum en Martinikerk. Natuurlijk was Groningen Werkt Circulair aanwezig, niet alleen met onze bescheiden Remake-collectie, maar ook met een primeur van één van de oprichters van GWC: ReBlend.

Reblend ontwikkelde met OBEY Clothing en een aantal andere partners een denim broek en een denim shirtjacket. Gemaakt van 50% Groningse afgedankte spijkerbroeken en 50% ander textielafval.

De productie van jeans kost heel veel water en het productieproces stoot nogal wat CO2 uit. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruikte katoen en de arbeidsomstandigheden van de makers.

Met de Obey-spijkerbroek en het shirt is een eerste stap gezet: per spijkerbroek wordt 14000 liter water en 24 kg. CO2 bespaard. Maar het kan nog beter: wij willen naar een helemaal lokale keten om jeans te maken. Wij willen een Groningse Spiekerboksem!

Sluit je aan en we houden je op de hoogte! Je bent de eerste die een Groningse spiekerboksem kan kopen wanneer je je aansluit bij onze community. Scan de QR-code en meld je aan!

Open Dag Textielhub tijdens Suikerbrij

Ook De Textielhub deed mee aan het festival Suikerbrij. Tijdens Suikerbrij laten de bewoners van het Suikerterrein zien wat ze te bieden hebben. Een mooie gelegenheid voor de hub om zich aan te sluiten en ook te tonen wat er te doen en te zien is in de textielhub.

Door het prachtige weer was het mogelijk een deel van de activiteiten buiten te laten plaatsvinden. Ook kon er lekker in de zon genoten worden van koffie en taart. Er was een tentoonstelling van de dekens waarmee bezoekers van de Groninger Kerken zich warm kunnen houden, er was een breimachine, er kon kleding geruild worden en binnen stonden een spinnenwiel en een weefgetouw. Groningen Werkt Circulair toonde de kleine collectie van remake-kleding naar de ontwerpen van designer Henny Maud en bij GROFF kon je zelf je kleding repareren of kleine wijzigingen aanbrengen. Natuurlijk onder de deskundige begeleiding van de medewerkers van GROFF.

De Textielhub is een broedplaats voor het verduurzamen van de textielindustrie. Groningen Werkt Circulair heeft als doel het circulair maken van de hele textielketen in de regio Groningen. Beide, zowel de Hub als GWC, zijn nog jonge organisaties en zijn begin dit jaar echt van start gegaan.

Ontwerpsessie met Henny Maud

Op maandag 15 juli organiseerden we een ontwerpsessie met Henny Maud-Kooistra. Henny is modeontwerper en ze heeft op ons verzoek een aantal kledingstukken ontworpen. Ze zijn allemaal gemaakt van meerdere tweedehands kledingstukken. Samen met een deel van het GWC-team bekijken we het resultaat van haar ontwerpinspanningen.

Henny licht toe hoe ze de kledingstukken heeft gemaakt en welke keuzes ze heeft gemaakt bij het ontwerpen. Natuurlijk passen we de meeste kleding ook: een jasje, een overhemd, een pullover, een sweater.

Eén van de plannen van GWC is het zichtbaar maken van de mogelijkheden van “remake”: het maken van nieuwe kledingstukken uit vintage kleding. Een uniek kledingstuk: duurzaam en goed ontworpen. We willen een collectie GWC-kledingstukken gaan (laten) maken, onze “icoonproducten”, zoals we ze noemen. We zitten middenin het keuzeproces rond deze producten: hoeveel icoonproducten willen we, van welk materiaal, voor welke doelgroep en voor welke prijs?

Op het Suikerbrij festival, op 14 september, hopen we iets te laten zien van onze keuzes en de mogelijkheden van repair en remake.

Opening Textielhub door wethouder De Wrede

Vanmiddag, maandag 18 maart, opende wethouder Kirsten de Wrede van de gemeente Groningen samen met Sander Kalsbeek van het Alfa College, dean Dorothea van der Meulen van Kunstacademie Minerva van de Hanzehogeschool en Eileen Blackmore van Groningen Werkt Circulair De Textielhub aan de Energieweg 17.

De Textielhub is ontwikkeld om in Groningen een eerlijke en lokale textielketen op te zetten.In deze hub wordt onder andere gewerkt aan circulaire textielinnovaties, er worden onderwijsprogramma’s aangeboden voor inwoners en studenten en het is een plek waar er sociale arbeid en participatiemogelijkheden zijn voor mensen die in het reguliere arbeidsproces niet aan het werk kunnen.

Officiële opening Textielhub 18 maart

In ‘De Textielhub’ krijgen circulaire textielinitiatieven en onderwijs een plek om samen te maken en (letterlijk) te bouwen aan een circulaire textielketen. Op maandag 18 maart wordt deze plek officieel geopend door wethouder Kirsten de Wrede, locatiedirecteur Sander Kalsbeek van het Alfa-college, dean Dorothea van der Meulen van Academie Minerva en Eileen Blackmore van House of Design, mede-oprichter van Groningen Werkt Circulair.

Doe jij ook iets in de transitie naar een circulair textielsysteem, hoe klein of groot ook, dan ben je van harte welkom. Aanmelden kan nog via de link op de pagina van SDG House Groningen.

De opening van de hub wordt georganiseerd door: Alfa-college (G-ROND), Groningen Werkt Circulair, Minerva (Hanzehogeschool Groningen), WerkPro en Gemeente Groningen, i.s.m. SDG House Groningen (Noorderpoort).

Open Dag Textielhub 15 maart

Op vrijdag 15 maart was de nieuwe Textielhub aan de Energieweg 17 in Groningen voor het eerst voor publiek toegankelijk. Maandag 18 maart is de officiële opening, maar natuurlijk wilde De Textielhub ook een bijdrage leveren aan de Week van de Circulaire Economie. Groningen Werkt Circulair is één van de partners van De Textielhub. Op 15 maart kon je genieten van rondleidingen, een markt, workshops, lezingen, exposities, lekker eten en drinken. En dat met heel veel gelijkgestemden, want het was gezellig druk.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén